PROJEKTOVÝ DEN
Minulý týden proběhl v přípravné třídě projektový den s názvem „U BABIČKY NA DVOREČKU“. Během dopoledního programu se děti dozvěděly, jaká zvířátka může babička na dvorku chovat, čím se živí, jak nazýváme jejich mláďátka a především jak jsou užitečná pro člověka. Získané znalosti si děti ověřily v soutěžním kvízu a vyplňováním pracovních listů. Teoretické poznatky měly možnost aplikovat do praxe. Vyzkoušely si podojit krávu, ze smetany ušlehat šlehačku a následně vyrobit výborné domácí máslo, které si namazaly na čerstvé pečivo. Výrobní proces provázela spousta vůně a chutí, což se dětem moc líbilo. Dalším produktem, o který jsme se s dětmi pokusili, byl domácí jogurt. Jeho výroba není složitá, ale na výsledek jsme si museli počkat do druhého dne. A to se rozhodně vyplatilo. Po vlastnoručně vyrobeném jogurtu s domácí rybízovou marmeládou se jen zaprášilo. Cílem projektu bylo seznámit děti s prospěšností hospodářských zvířat, ale také s produkty, které jsou schopny si připravit z běžně dostupných surovin s rodiči v domácím prostředí.
Domácí máslo:
Smetanu ke šlehání šleháme tak dlouho, dokud se šlehačka „nesrazí“ a nevzniknou hrudky másla – postupně se tak oddělí pevná složka od tekuté. Poté tuto hmotu přecedíme pomocí sítka a sterilní gázy a zbavíme se tak přebytečné tekutiny. Vyrobené máslo mažeme na pečivo.
Domácí jogurt:
Mléko zahřejeme asi na 40 °C. V shakerovací nádobě jej společně s jedním bílým jogurtem (s živými kulturami – Holandia, Activia) promícháme. Vzniklou směs dáme do misky či skleničky a zavřeme víčkem. Položíme na teplý radiátor a necháme alespoň 24 hodin pracovat.
Bc. Pavla Macháčková
IČO: 00849324
Datová schránka: dbfznxs